2010. január 27., szerda

A küldetés

Nos, az első...ez mindig nehéz...:) Szóval, az ötlet, hogy tán írhatnék egy blogot, voltaképpen saját negatív tapasztalataim alapján született meg. A sztori röviden az, hogy - bár húst kábé 15 éve nem fogyasztok - egy egészségügyi diéta miatt egyszercsak - gyakorlatilag egyik napról a másikra - nem ehettem sem fehérlisztet, sem cukrot, sem élesztőt, sem tojást, sem pedig tejterméket - amelyeket előtte ettem. Éles váltás, ugye? :) Nehéz volt bizony, el kell ismernem. Ugyanis minden nap szembetaláltam magam a "mégis mit egyek akkor?" című problémával, de sok-sok próbálkozás és tapasztalás után sikerült oda eljutnom, hogy a diétám végére néha már egész gördülékenyen oldottam meg ezt a problémát, olyannyira, hogy nagyjából "úgy is maradtam". Kijelenthetem, hogy próbálok egyre egészségtudatosabb lenni az élet minden területén - értve ezalatt nemcsak a főzést, hanem még nagyon sok más dolgot is (pl. kozmetikumok, háztartás, stb.).

A legfontosabb alapelvek röviden, amelyek mentén felépül a blog - élelmiszerek és az ezekhez való viszonyunk - jelenleg:

HÚS - ez azt hiszem magától értetődik a bemutatkozás alapján...:) Természetesen semmilyen formában nem fogyasztjuk. Vannak viszont ételek amelyekben szeretünk valami húspótlót - persze nem az íze, hanem az állaga miatt, pl. bolognai. Ilyenkor kerül elő a szejtán, melyet mindenféle formában szoktunk fogyasztani, mert az íze is finom...:) A szója nem jellemző.

CUKOR - semmilyen formában, csakúgy, mint ahogy a növényi szirupok sem. Édesítésre csak mézet, nyírfacukrot (szigorúan nyírfából készültet), vagy steviát használok, utóbbiaknak tessék önszorgalomból utánanézni...:)

FINOMÍTOTT LISZT - egyáltalán nem, ebből kifolyólag hagyományos bolti fehérkenyér vagy zsemlemorzsa sem lesz :). Lesz viszont durumliszt, teljes kiőrlésű lisztek, riszliszt, kukoricaliszt, csicseriborsóliszt, stb.

TÉSZTÁK, RIZS - kizárólag durum vagy teljes kiőrlésű, időnként talán rizstészta, üvegtészta, hajdinatészta. Rizsből a "hagyományos" hántolt fehér konyhakész rizst nem esszük, helyette barnarizst és néha basmatit vagy jázmint, illetve egyéb gabonaféléket: kuszkusz és bulgur (vagyis durumbúza), nagyon-nagyon ritkán köles vagy hajdina.

FÉLKÉSZ, "BOLTI" DOLGOK - mikrózható mirelit készételek, tartósított-színezékes-aromás dolgok, vegeta, leveskocka, stb. Egyáltalán nem lesznek...:)

HAGYOMÁNYOS ZSIRADÉKOK - olajból hidegen sajtoltat használunk (bár mostanában kétségeim vannak hogy ez biztosan a legjobb választás-e, erről talán majd később írok egy posztot), margarint nem eszünk - semmilyet, biot sem - helyette teavajat használok néha, de ez is ritka.

TEJTERMÉKEK - ezeknek a többségét kizártam az életünkből. Tej helyett zabtej van itthon, de ezt is csak a kávéba teszem mert nem vagyok "tejes", tejszín helyett zabtejszín. Csak a natúr joghurt, és a bacis oltással készülő sajtok jönnek szóba, tehát például mozzarella, feta, juhsajt - bár ezek közül is inkább csak a mozzarella fordul elő.

TOJÁS, ÉLESZTŐ - sokáig nem fogyaszthattam egyiket sem, mostanában kezdem visszavezetni az életünkbe, de csak módjával.

SÓ - most mondhatnám, hogy ezt is módjával használom, mert az lenne a helyes, de ez nem fedi a valóságot sajnos, mert az az igazság, hogy a sót nagyon szeretem...:( Így amíg le nem tudok mondani róla annyira, hogy minimalizáljam a használt mennyiséget, addig csak annyit tudok tenni az ügy érdekében, hogy tengeri sót veszek...:)

VÍZből tisztított vizet használok mindenhez - a főzéshez mármint...:) Ennek oka, hogy a kis otthonunkban néha sárga víz jön a konyhában a csapból, a nem látható szennyeződésekről nem is szólva (nehézfémek, klór, hormon maradványok, stb.)

Amit még biztosan csak nagyon elvétve fogtok itt találni, azok az ÉDESSÉGEK, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem vagyok édesszájú - szerencsés vagyok mi?:) - , így önző disznó módjára csak nagyon ritkán készítek ilyesmit. Ezen kívül ritkán főzök LEVESEK-et is, mert nem vagyunk túlzottan levesesek sem.

És ahol pedig megvásárolom az alapanyagokat - ha valakinek megtetszik valamelyik hozzávaló :) - azok a következő üzletek - avagy ez itt a reklám helye:):

MEDILINE - ez egy reformnagyker a budapesti 13. kerületben, ahol egyéni vásárlók is vásárolhatnak. Természetesen a fogyasztói árak magasabbak, mint a viszonteladói árak, viszont a legtöbb termék olcsóbb, mint a kisebb üzletekben (mivel ők is itt vásárolnak - plusz még ugye haszon...:)). Minden van mi szem-szájnak ingere, én legjobban a kész fűszerkeverékeiket imádom, csupa tartósítószer és E-mentes keverék, csak fűszerekből, nagyon nagy választékkal - nekem pedig egyelőre nincs túl nagy fantáziám a fűszerezés területén, így hát nagyon közel állnak a szívemhez ezek a kis zacskócskák...:) Szinte csak ezeket használom mindenhez, tehát valószínűleg úgy fognak majd szerepelni a blogon, hogy "mediline-os ilyen-olyan fűszerkeverék". Azért majd igyekszem feltüntetni azt is a csomagolás alapján, hogy melyik milyen fűszerekből áll.

UPDATE:
Csinálok ide egy listát utóbbiról, az egyszerűség kedvéért, és idelinkelek majd ha valamelyik keveréket használom. Folyamatosan bővítem a "gyűjteményt" majd.
Bolognai - tengeri só, paprika, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, bazsalikom, petrezselyem, oregano, snidling, rozmaring, szegfűbors
Mexikói - paprika, bors, sárgarépa, chili, vöröshagyma, koriander, mustármag
Grill - só, paprika, bors, kömény, chilipor
Gyros - tengeri só, oregano, paprika, feketebors, fokhagyma, bazsalikom
Magyaros - tengeri só, paprika, vöröshagyma, chili, fehérbors, kömény, fokhagyma
Sültburgonya - tengeri só, paprika, bors, koriander, szerecsendió
Fűszervaj - tengeri só, zöldség, fokhagyma, majoranna, kakukkfű, petrezselyem, vöröshagyma
Chili con carne - tengeri só, paradicsom, chili, fokhagyma, paprika, oregano, római kömény, bors

MEGJEGYZÉS: Ha esetleg a Stadionokhoz közelebb laksz, mint a 13-hoz, akkor a másik tippem a Herbaház, ami szintén egy nagyker, és az is nagyon klassz - bár szerintem a Mediline-ban nagyobb a választék.

NAGYCSARNOKI ÁZSIA BOLT - egy másik, általam nagyon kedvelt helyszín, igazi kis kincs. Ebben az apró kis boltocskában mondhatni minden megtalálható, ami bizonyos nemzetek ételeihez szükségeltetetik, ebből is különösen hangsúlyos a távol-keleti konyha alapanyagainak jelenléte - bár én utóbbinak nem vagyok túl nagy rajongója, de néha egy-egy klassz recept hatására azért kipróbálok ezt-azt. Úgyhogy ha valami különlegesebb alapanyagra van szükségem, amit a Mediline-ban nem tudok megvenni - lévén hogy ők a keleti alapanyagokban nem annyira erősek - , akkor elzarándokolok ide - szó szerint, mert míg a Mediline csak egy röpke kis autózásra van tőlem, addig ez a hely nekem minden szempontból kiesik sajnos, így nem is járok ide túl gyakran - pedig esküszöm betérnék csak nézelődni meg tapogatni is ha útbaesne...:)

DM: Nagyon szeretem a DM saját márkás termékeit (Alnatura), mert annak ellenére, hogy minden termék bio, sokukat elérhető áron adják. Van persze itt is olyan ami kicsit drága, és van olyan is, ami annak tűnik, viszont ha megveszed rájössz, hogy sokkal tovább elég, mint hagyományos társai, mert annyival minőségibb cucc, hogy sokkal kevesebbet kell belőle használni - vagyis az ár-érték aránya viszont rendkívül jó (gondolok itt a citromlére pl., vagy a pesto-ra). Így van is néhány dolog amit csak itt veszek, mert annyira megszerettem, és nem találtam még olyat, ami olcsóbb, de tudja ugyanazt. Ilyen például a zabtej, az előbb említett citromlé, a zöldségleves kocka - bár ezt most épp nem használom - , illetve néha szoktam venni tésztákat is itt, vagy nagyon ritkán pesto-t.

Szóval nagyjából erre lehet számítani tőlem, remélem azért tudok néhány hasznos tanáccsal szolgálni, jó szórakozást a bloghoz! (Már amennyiben kellőképpen szórakoztató leszek...:))

1 megjegyzés:

  1. Szívből gratulálok, szerintem nagyon jó lett. Kitartás és hamarosan sok követőd olvasód lesz. Kellenek az ilyen oldalak, mert sokat lehet tanulni belőle és útmutatást adhat és hasznos tanácsokat.Nekem nagyon tetszik. Elárulok valamit , mi húsevők is sokat tanulhatunk és szívesen nézelődünk.

    VálaszTörlés