
Amire szükséged lesz hozzá:
4-5 szem közepes krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
fél doboz zabtejszín
vaj (vagyis nem margarin!)
snidling és egyéb fűszerek tetszés szerint
Elkészítés:
A krumplit és a hagymát megtisztítod, mindkettőt közepesen vastag karikákra vágod. Egy serpenyőben olvasztasz vajat (egy 200 g-os teavajnak kb. a negyedét-felét, amennyi jólesik). Én már a vajba is szoktam tenni fűszert mert úgy vettem észre hogy sokkal egyenletesebb íze van mint ha csak a zöldség közé szórom - ezúttal mediline-os "Fűszervaj" volt porondon. Beleteszed először a krumplit, és nagy lángon elkezded sütni. Amikor már félig kész - mondjuk az egyik felük már szép barnára sült -, akkor megforgatod kicsit őket, ráteszed a hagymakarikákat és rányomod a fokhagymát is. Ezt így sütögeted szépen, időnként megrázogatod vagy átforgatod. Közben elkészíted a mártást: ehhez a zabtejszínt egy tálba teszed, felöntöd egy kis vízzel, hogy hígabb legyen, majd fűszerezed tetszés szerint, és raksz bele snidlinget is - jó sokat :). Ezután besűríted egy kis liszttel - nem fehérliszttel természetesen, bár ki ahogy érzi...:) (én durumlisztet tettem most bele.) Mielőtt bárki megkérdezné, mi az értelme annak, hogy először felhigítom, majd besűrítem a zabtejszínt, elmondom miért csináltam ezalkalommal így (én is most próbáltam ki először ezen módozatot): szóval aki kóstolt már valaha zabtejszínt, az tudja, hogy a zabtejszín édesebb mint a hagyományos főzőtejszín. Ennélfogva elég nehéz jól megfűszerezni, mert mindig ott motoszkál a háttérben az az édeskés íz. Így hát arra gondoltam, hogy ha esetleg felhigítom egy kis vízzel, akkor kevésbé fog az édessége dominálni. Arról még nem tudok nyilatkozni hogy bevált-e, mert egy alkalom alapján nem tudok erről ítéletet hozni sajnos...:) De még párszor kipróbálom így az biztos...:) Jó étvágyat, sajnos a kép kicsit homályos mert vaku nélkül készült...:(
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése